Kummilapsityö

Kansanlähetyksen kummilapsitoiminta alkoi Etiopiassa 1968. Päijät-Hämeen Kansanlähetys tuli toimintaan mukaan 2013, jolloin toiminta laajeni Limun kaupunkiin Länsi-Etiopiaan. Toiminnan piirissä on aids-orpoja ja heikosti toimeentulevien perheiden lapsia. Lasten vanhemmat ovat usein työttömiä yksinhuoltajia tai lapset asuvat sijaisperheessä. Kummilapsia meillä on 110, ja heillä jokaisella on Suomessa kummi tai kummiryhmä.

Tuellasi kummilapsi saa
– kodin, lisäravinnon ja koulunkäynnin: koulumaksut, -vaatteet, opiskelutarvikkeet
– 2 kertaa vuodessa terveystarkastuksen, sairaanhoitokulut
– kristillistä opetusta, harrastus- ja liikuntaohjelmia
– valmentavaa opetusta ammatilliseen koulutukseen, ATK-taitoja
– perheet saavat ruoka-avustusta ja hygieniatarvikkeita

Tarjoamme lapsille kodin, lisäravinnon sekä mahdollisuuden koulunkäyntiin. Koulutus on erittäin tärkeää, erityisesti tyttöjen tulevaisuuden kannalta. Kummilapsille tarjotaan myös terveystarkastukset ja tarvittaessa sairaanhoito. Vapaa-aikana lapsille järjestetään erilaista harrastus- ja liikuntaohjelmaa. Lapset ovat itse perustaneet kuoroja ja opintokerhoja. Kun lapset saavuttavat yläasteiän, heille annetaan ammatilliseen koulutukseen valmentavaa opetusta ja ATK-taitoja. Kasvatusperheiden vanhemmille järjestetään myös koulutusta, jossa käsitellään tervettä perhe-elämää, lasten oikeuksia ja tasa-arvokysymyksiä. Perheille annetaan ruoka-avustusta ja hygieniatarvikkeita. Kummilapset ” kasvavat ulos” ohjelmasta noin 20 vuoden iässä. Joskus perheet muuttavat pois kohdekaupungistamme eikä kummilapsen koulunkäyntiä enää voida tukea ja seurata. Tilalle valitaan niissä tapauksissa uusi lapsi.

Kummilapset ja kummilapsityön valvonta
Lapset valitaan tukiohjelmaan 6–9-vuotiaina paikallisten sosiaaliviranomaisten suosituksella. Apu kohdennetaan niille perheille, jotka sitä kipeimmin tarvitsevat. Kummilapset ja kasvatusperheet ovat taustaltaan protestantteja, Etiopian ortodoksikristittyjä tai muslimeja.

Kummilapsityö tapahtuu paikallisseurakunnan yhteydessä ja on avoimesti kristillistä. Limussa on kaksi palkattua etiopialaista työntekijää, jotka valvovat lasten koulunkäyntiä. He myös vierailevat kodeissa tarkastamassa lasten elinympäristön ja muut olosuhteet. Lapset käyvät normaalia valtion koulua, mutta yleensä lauantaisin he kokoontuvat paikallisen Mekane Yesus- kirkon pihapiirissä omana ryhmänään. Lauantain kerhoissa heille opetetaan mm. käytöstapoja, terveystietoa ja raamatunkertomuksia. Työntekijät raportoivat toiminnasta paikallisille viranomaisille sekä Etiopian Mekane Yesus -kirkon johdolle.

Nimikkolähettimme Tania ja Mika Lehtinen ovat säännöllisesti yhteydessä projektin työntekijöihin. He toimivat neuvonantajina, huolehtivat työntekijöiden koulutuspäivistä ja ovat mukana toiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä. Päijät-Hämeen päässä työtä ja yhteydenpitoa hoitaa vapaaehtoinen kummilapsitiimi.

Kutsumme sinua varakummiksi tai työn kannatusjäseneksi
Lasten kasvaessa myös tarpeet lisääntyvät ja muuttuvat. Lisää tukea tarvitaan ammatillisten ja käden taitojen opetuksessa, kerhotilojen rakentamisessa sekä pienten retkien ja muun virkistyksen järjestämiseen lapsille ja perheille. Tarvitsemme aika ajoin myös uusia kummeja poisjäävien tilalle. Varsinainen kummi sitoutuu 30 euron kuukausimaksuun.

Miten voin ryhtyä kannatusjäseneksi tai varakummiksi?

  1. Voit antaa säännöllisen tai kertaluontoisen vapaaehtoisen summan lasten tukemiseen.

Kummilapsityön kannatustili : FI14 5043 1920 0034 52
Saaja: Suomen Ev.lut. Kansanlähetys, viite 70894

  1. Voit ilmoittautua kannatusjäseneksi, jolloin saat kummilapsityön uutiskirjeen kaksi kertaa vuodessa.
  2. Voit ilmoittautua varakummiksi, jolloin otamme sinuun yhteyttä, kun joku nykyisistä kummeista jää pois. Lähetämme sinulle kummilapsityön uutiskirjeen neljä kertaa vuodessa. Ilmoita nimesi, postiosoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostisi.

Yhteystietoja:

Anne Tuovinen, p. 044 4477820
sähköposti: kummilapsityo.lahti@sekl.fi

Evankelioikaa kansa evankelioimaan kansoja